Samen verstandig omgaan met afvalwater
De doelstelling van De Stichtse Rijnlanden is om afvalwater van burgers en bedrijven efficiënt en doelmatig te zuiveren (filmpje), volgens de wettelijke eisen die daarvoor gelden en tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten. Het zuiveren van afvalwater is onderdeel van de totale waterketen, vanaf de winning en zuivering van drinkwater tot het gebruik, de inzameling en het zuiveren van afvalwater. Uiteindelijk komt het gezuiverde afvalwater weer schoon in het oppervlaktewatersysteem terecht. Zuiveren van afvalwater is nodig voor de volksgezondheid. Het lozen van ongezuiverd afvalwater leidde in het verleden tot ziektes als diarree, dysenterie, difterie en cholera; nu niet meer. Daarnaast leidde de lozing van grote hoeveelheden ongezuiverd afvalwater tot overmatige bemesting van oppervlaktewater met voedingsstoffen waardoor het natuurlijke evenwicht werd verstoord. Het zuiveren van afvalwater gebeurt tegenwoordig grootschalig en bedrijfsmatig in speciale rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi).
Er worden steeds strengere eisen en randvoorwaarden gesteld aan het zuiveren van afvalwater. De kwaliteit van het gezuiverde water (het effluent) wordt daardoor steeds beter. Dat heeft uiteraard een prijs; de kosten stijgen. De waterketen (de productie van drinkwater, het gebruik, de afvoer via de riolering en de zuivering van het afvalwater) wordt meer en meer als één geheel beschouwd. Samen wordt gewerkt aan zowel de volksgezondheid als aan schoon en gezond grond- en oppervlaktewater. Het waterschap stelt zich op als een professionele zuiveringsbeheerder en een betrouwbare partner, onder andere in het samenwerkingsverband Winnet.
De wereld is continu in beweging. In de afvalwaterketen is een omslag gaande: van afval naar grondstof en energie. Dat biedt allerlei nieuwe perspectieven bijvoorbeeld voor het leveren van een bijdrage aan een circulaire economie, de productie van grondstoffen en groene waterschapsenergie.
De Stichtse Rijnlanden staat voor een andere grote opgave: het vernieuwen van de rioolwaterzuivering Utrecht. Hierbij wordt de bestaande rwzi aangepast aan de nieuwste eisen en inzichten. Dit biedt kansen voor de omslag van afval naar grondstof en energie.
SluitenDe vervuiler betaalt
Het zuiveren van afvalwater is een publieke voorziening waarvan de uitvoering bij het waterschap is belegd. De vergoeding die gebruikers hiervoor betalen, wordt omgeslagen op basis van de gemaakte kosten. Het is de vraag of het huidige systeem van kostentoedeling en de basis voor de inning hiervan, nog passend zijn. De Stichtse Rijnlanden gaat helpen het huidige systeem tegen het licht te houden en mogelijk te moderniseren.
Andere heffingsgrondslag?
De zuiveringsheffing is een bestemmingsheffing volgens het principe de vervuiler betaalt (zie ook Waterbewustzijn vergroten). De huidige methode van berekening en heffing doet geen recht aan dit principe. Zo worden een aantal vervuilende elementen (bijvoorbeeld het fosfaatgehalte) en de hoeveelheid geloosd water, nu niet in de berekening meegewogen. Ook is de heffingsgrondslag voor de belastinginning van huishoudens nu onderverdeeld in twee categorieën: één persoons- of meer persoonshuishoudens zonder verdere nuancering. De Unie van Waterschappen onderzoekt de modernisering van de zuiveringsheffing.
Het waterschap ondersteunt een methode van berekening en inning die meer recht doet aan de gewenste situatie: de vervuiler betaalt.
SluitenAangepast bouwen kan gevolgen overstroming beperken
Zorgvuldige ruimtelijke planning (nadenken over locatiekeuze en inrichtingsvraagstukken) kan slachtoffers en schade bij eventuele overstromingen beperken. Overstromingsrisico's gaan daarom een sterkere rol spelen bij afwegingen die in de ruimtelijke planning gemaakt worden. Deze afwegingen worden gemaakt door provincie en gemeente, eventueel op initiatief van derden. Het waterschap heeft inzicht in de risico’s op overstromingen in een bepaald gebied en zal daarover adviseren.
Naast eventuele overstromingen vanuit rivieren moet er ook rekening gehouden worden met wateroverlast veroorzaakt door hevige neerslag. Middels een met gemeenten te maken klimaat-stresstest zijn al deze risico’s in beeld. De stresstest geeft ook inzicht in concrete handelingsperspectieven. Het waterschap kan advies geven op de wijze waarop aangepast wordt gebouwd.
SluitenBron: klimaatvoorruimte.nl : Adaptief Bouwen in Buitendijks Gebied, Deltares, 1200738-001-GEO-0001, 8 oktober 2009, definitief
Sluiten